SOLAR LENTİGO (GÜNEŞ LEKESİ, YAŞLILIK LEKESİ)
Halk arasında güneş lekesi veya yaşlılık lekesi olarak bilinir. Açık tenli, uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde ortaya çıkar. Gençliğinde açık havada uzun saatler boyunca çalışan çiftçiler, denizciler, inşaat işçileri gibi meslek grupları risk altındadır. Adı yaşlılık lekesi olmasına karşın gençlerde de oluşabilir. Özellikle yazları kontrolsüz bir şekilde yapılan güneş banyoları sonrası gelişen güneş yanıkları iyileşirken bu tür leke oluşturarak iyileşir. Açık tenli, sarışın, cildi kolay lekelenen kişiler kendilerini korumasız bir şekilde uzun süreli güneşe maruz bırakmamalıdır.
Yaşlılık lekeleri en çok güneş gören yerlerimiz olan el sırtı, alın, önkol, omuz, sırt, boyun V’si gibi alanlarda oluşur. Kahverengi yuvarlak , oval, 0.5-1cm çaplı lekeler seklindedirler
Yaşlılık lekeleri sadece estetik açıdan sorun oluşturur, kanserleşme riskleri yoktur.
TEDAVİ: Tedavi için en iyi seçenek lazerle soldurmadır. Krioterapi, fotolazer, piğment açıcı ilaçlar diğer tedavi seçenekleridir. Ayrıca güneşten korunma önerilir. Güneş korunması giysiler ve güneş koruyucu kremlerle yapılmalıdır. Lazerle soldurma işlemi ayda bir kez olmak üzere 1-3 seans yapılır.
ÇİLLER
Genellikle üç yaş civarında ortaya çıkar. İrsidir(otozomal dominant geçiş gösterir). Yazın koyulaşırken kışın renkleri solar. Sarışın, açık tenli ve kızıllarda burun yanaklar ve ön kolda oluşur. Sadece estetik problem oluştururlar. Çillerinden kurtulmak isteyenler için tedavi seçenekleri lazer, kimyasal peeling, leke açıcı kremler sayılabilir.
LENTİGO SİMPLEKS
Kahverengi keskin sınırlı, birkaç mm çapında lekelerdir. Doğumda var olabileceği gibi sonradan da oluşur. Oluşumunda güneşin etkisi yoktur. Vücudun her yerinde olabilir. Çoğunluğu sabit kalırken bazıları kendiliğinden kaybolur. Tedavi estetik kaygılarla yapılır. Lazer tedavisi ile başarılı sonuçlar alınır.
GEBELİK LEKELERİ
Sebepleri arasında gebelikte bulunduğundan gebelik lekesi olarak bilinir. En sık bayanlarda gebelik döneminde olmakla beraber erkeklerde de oluşabilir. Özellikle esmer tenli kişilerde daha fazla görülür. Genetik bir yatkınlıkta söz konusudur. Ayrıca östrojen-progesteron tedavileri, kozmetikler, ışık duyarlılığı oluşturan ilaçlar(tetrasiklin gibi),ultraviyole diğer sebeplerdir. Yüzün güneş gören yerlerinde simetrik olarak yerleşir.
TEDAVİ: Hasta ilaç kullanıyorsa kesmek gerekir. Mutlaka uygun bir güneş koruyucu kullanılmalıdır. Kimyasal peeling 10 -12 seans yapıldığında yararlı olur. Dermaroller uygulamaları 5-6 seansta iyi sonuç verebilir. Ayrıca hastanın leke açıcı kremleri evde 2-3 ay kullanması tedaviden daha hızlı sonuç alınmasını sağlar.
Sorry, the comment form is closed at this time.
ENSAR
merhaba benim eşimin yüzünde güneş lekeleri oluştu ve herangi bir tedavi uygulamadık güneş kremi kullanmaya başladık ama ben lazer tedavisi ile geçtigini duydum yanlız tedavide herangi bir olumsuzluk oluyormu bunu öğrenebilirmiyiz
Gülgün Zengin
Merhaba Ensar,
Güneş lekelerinin lazerle tedavisi mümkün olabiliyor. Tedavide olumsuz bir durum olması son derece nadirdir. Güneş kremi kullanmanız iyi bir uygulama olmuş.
Saygılar,
Uz. Dr. Gülgün ZENGİN
Cilt Hastalıkları ve Lazer Tedavileri
Telefon
+90 (332) 321 44 44
merve
kardeşimin yanagında kahverengi leke ve tüylenme var nakiboglu hastanesinde erbiyum lazer uygulancak dediler sizde mevcutmudur ve ücretlendirme ne kadardır
Gülgün Zengin
Merhaba Merve,
Evet, erbiyum lazer kullanıyoruz. Sorularınızı cevaplayabilmek için hastayı görmek gerekiyor.
Saygılar,
Uz. Dr. Gülgün ZENGİN
Cilt Hastalıkları ve Lazer Tedavileri
Telefon
+90 (332) 321 44 44
Ebru
Gülgün hanım merhaba,
benim de özellikle gebelikler sonrasında el sırtlarımda küçük çaplı, hiperpigmente lekeler oluştu. Lazer tedavisi sizn merkezinizde uygulanıyor mu, bunlar için de birkaç kür yeterli midir?
Teşekkürler
Gülgün Zengin
Merhaba Ebru hanım,
El sırtındaki lekeler için Quadro 532 nm dalga boyunda bir lazer cihazı kullanıyoruz. Oldukça iyi sonuçlar alıyoruz. Ayda bir kez olmak üzere 3-4 ay gelmek gerekiyor.
Selamlar,
Dr. Gülgün Zengin
Kezban
Mrh Gülgün hanım,
benim yüzümde güneş lekesi ve hamilelikten kalma lekeler var 3aydır leke kremi kullanıyorum ancak lekeler pek açılmadı.Bu mevsimde leke tedavisi uygulanabilir mi? bir sene daha beklemek zorunda mıyım…teşekkürler
Gülgün Zengin
Merhaba Kezban hanım,
Sitemizdeki teknik bir aksaklık nedeniyle cevap vermekte geciktim. Hamilelikte oluşan lekeler genellikle geçicidir. Bunun için kullanılan formülleri gelişmiş pek çok krem alternatifi mevcut. Eğer hangi kremi kullandığınızı belirtirseniz daha detaylı yardımcı olabilirim.
Leke tedavisi bu aylarda yapılabilir. Leke tedavisi için merkezimize gelirseniz daha detaylı görüşebiliriz.
Saygılar,
Uz. Dr. Gülgün ZENGİN
Cilt Hastalıkları ve Lazer Tedavileri
Telefon
+90 (332) 321 44 44